Bobni.si: Snemanje bobnov - Bobni.si

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Snemanje bobnov Informativno Rate Topic: -----

#1 User is offline   Gino 

• Newbie
  • Pip
  • Group: Members

Posted 18 May 2010 - 11:59 PM

Zdravo!

Malce sem prebiral po forumu in nisem našel teme, ki bi zajela pomoč/informacije o snamanju bobnov npr. pri snemanju plate. Ker sem še čisti laik me zanima kako sploh poteka snemanje bobnov? Igraš po metronomu ali se ti v slušalkah predvaja kakšna matrica ali se snema na klik? Kakšen je vrstni red snemanja? Bobni, bas,...? Kako se vi pripravite na snemanje-igrate komade po metronomu?ipd.

Prosil bi vas, da se malo razpišete kako se snema bobne, sam najbrž tega še dolgo ne bom počel, pa vendar si je dobro razširiti znanje.

Hvala,

Gino
0

#2 User is offline   bruce 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Posted 19 May 2010 - 07:59 AM

odvisno kako mislite snemat, če nameravate posnet demo posnetke, da boste vse naenkrat(live) posneli, je dobro da ima bobnar metronom v slušalkah, oziroma še bass in kitare, če se bodo bobni snemali v drugi sobi. Na ta način se lahko tudi najprej posname bobne, mogoče tudi bass kitaro, če je dobro odigrano in se potem ostalo kasneje nasnema(kitare,vokale...). Če pa mislite posnet vsak instrument posebej, je dobro, da najprej naredite pilota, se pravi, da najprej s pomočjo metronoma posnamete bass kitaro in kitaro(e), po želji lahko tudi vokal, če ti je lažje za orientacijo, vendar mislim, da ni potrebe in si potem to skupaj z metronomom predvajaš v slušalkah in tako najprej posnameš bobne. Potem ko so bobni končani se ponavadi posname bass kitaro, kjer basist posluša bobne(lahko zraven po želji tudi klik ali kitare, ki so že bile posnete za pilota), igra lahko v režiji preko monitorskih zvočnikov ali v snemalnem studiu na slušalke. Potem se isto posname še kitare, klaviature... in na koncu vokale. Potem pa pride na vrsto rezanje, štukanje, kopiranje, lepljenje, mix, EQ, reverbi, delayi, kompresirji, gatei.....in na koncu še mastering.

0

#3 User is offline   BigDaddy 

• Member
  • PipPip

Posted 20 May 2010 - 11:21 AM

Pozdravljen.

Jaz sem do sedaj vedno snemal le na klik pa je izpadlo ok. Blo je točno, je se pa opazlo pomanjkanje feelinga na določenih partih. Vsekakor sem zagovornik tega, da imaš v slušalkah poleg klika še, vsaj bas kitaro in kitaro, ker ga potem muzika neprimerno bolj groova, ampak v tem primeru se je treba navadit igrat s klikom in z inštrumenti skupaj, kar pa je vse prej kot lahka naloga. Vsaj zame. Opazil sem da me hitro potegne iz klika, ko poslušam druge inštrumente. Mislim, da bi se dalo to popravit na ta način, da bi vsi igrali na klik al pa z veliko vaje... :)
0

#4 User is offline   žigec 

• Member
  • PipPip

Posted 20 May 2010 - 12:32 PM

mi smo tudi snemali kot je rekel bruce, in je kar dobro izpadlo. pilotsko kitaro plus metronom v ušesa pa je:)
Tama, the strongest name in drums.
0

#5 User is offline   Palkic 

• Super Member
  • PipPipPipPip
  • Interests:Bobni in fotografija. Pa rad dobro jem.

Posted 22 May 2010 - 02:59 PM

Do zdej se je meni najljubše obneslo metronom (včasih brez včasih z, odvisno) + pilot (kitara in vokal).
0

#6 User is offline   drummer386 

• Newbie
  • Pip
  • Group: Validating

Posted 29 July 2010 - 05:47 PM

Post je bil zaradi neprimerne vsebine/slovnice izbrisan. Prosim preberi si PRAVILA!EBF
0

#7 User is offline   Jake 

• Advanced Member
  • PipPipPip

Posted 31 July 2010 - 04:28 PM

Prve studijske izkušnje sem nabiral brez metronoma. Ko zdaj poslušam starejše posnetke, mi je za to odločitev malo žal. Potem sem preklopil na metronom, vendar se mi je zdelo, da stvar ne diha in groova kot bi morala. Namreč, metronom, oziroma določen tempo je treba popolnoma "posvojit", da se potem pri snemanju ne sliši te "zategnjenosti".

Danes isto snemam z metronomom in se mi zdi, da se stvar izboljšuje in zategnjenost umika. Nasvet vsakemu, ki gre snemat na metronom, je, da že kar nekaj časa pred snemanjem določi točen tempo komada (npr. 105bpm) in do snemanja vseskozi vadi na tem tempu. Sam to počnem doma, na vajah igram brez metronoma, ker se mi zdi, da je bolje da stvar včasih malo zadiha in zaniha.

Kar se pa konkretnega snemanja tiče. Fantje nad menoj so že vse povedali, dodal bi še, da smo prvo ploščo snemali vsak posebej (brez kakršnihkoli pilotov za mene, zgolj metronom), drugo ploščo pa sva z basistom odžgala skupaj. Plus metronom v slušalkah, seveda.

Prilagam še en frišen video.

This post has been edited by Jake: 31 July 2010 - 04:29 PM

0

Share this topic:

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users